Aplicația românească prin care afli starea drumurilor în timp real

de: Nicoleta Apostol
29 04. 2018

Aplicația care le spune șoferilor starea șoselelor în timp real s-ar putea să mai reducă din înjurăturile pe care aceștia le au la adresa autorităților.

Clujenii se bucură de o aplicație pentru smartphone, care le spune în ce stadiu sunt șoselele pe care călătoresc. Autoritățile locale au lansat un program gratuit care anunță în timp real utilizatorii despre lucrările din oraș, restricțiile de circulație sau evenimente importante.

Astfel, în doar trei zile de la lansare, aplicația Cluj Now a fost descărcată de peste 10.000 de utilizatori. La capitolul servicii locale ușor de utilizat, aplicația se află în top cinci.

Imediat cum accesezi aplicația, pe ecran va apărea o hartă cu toate lucrările care sunt programate în oraș în zilele următoare, dar și locul în care tu te poziționezi. Poți și să alegi ce notificări vrei să primești.

Aplicația a fost dezvoltată gratuit de o companie IT pentru autoritățile locale. În Cluj-Napoca, zilnic circulă peste 200.000 de mașini, astfel că șoferi vor fi poate „mai liniștiți” dacă pot eviita zonele cu ambuteiaje.

A apărut această idee a unei aplicații care să le permită clujenilor pe traseul lor obișnuit obstacole de genul reparații, accidente sau închideri de circulație pentru a putea să își regândească traseele”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca își ia serios eticheta de smart-city. Clujenii mai au la dispoziție o aplicație care le spune, la fel, în timp real, locurile de parcare disponibile în oraș.

Clujul nu stă rău la capitolul IT-iști care să dezvolte aplicații inovatoare. În urmă cu câteva luni, o echipă de IT-iști a creat o aplicație unică în Europa, care îți spune în timp real starea pârtiilor, calitatea zăpezii, timpul de așteptare la instalațiile pe cablu sau starea vremii.

Astfel, în aplicație vei citi dacă zăpada este bătută, înghețată, apoasă sau prezintă petice de pământ sau cum este drumul până la pistă.